Reisbeschrijving Dodekanesos | zeilreis in Griekenland

zeilen Griekenland In het oostelijke deel van de Griekse wateren van de Egeïsche Zee ligt de eilandengroep de Dodekanesos, Griekse eilanden pal voor de Turkse westkust.
Het eiland Kos is toeristisch bekend als het fietseiland en ligt centraal in de Dodekanesos. De Kos Marina in de stad Kos aan de oostkust van Kos is een goed geoutilleerde jachthaven en perfect geschikt als uitvalsbasis voor zeiltochten in dit nog ongerepte zeilgebied.
De dagelijkse vliegverbindingen naar Kos zijn uitstekend. Desgewenst zorgen wij voor vervoer vanaf het vliegveld naar de jachthaven.

Er zijn vele zeilroutes in de Dodekanesos mogelijk. Met name de weersvooruitzichten zullen bepalend zijn voor welk gebied gekozen wordt, waarbij de wensen van de passagiers het uitgangspunt zal zijn.
Voor 8-daagse zeiltochten kan het gebied globaal in drie zeilgebieden verdeeld worden. Noord, Zuid en West van Kos. Voor langere tochten b.v. 10-14 dagen of langer is een combinatie hiervan een optie. Voor 8-daagse zeiltochten wordt de noordgrens bepaald door Samos, de zuidgrens door Rhodos en de westgrens door Amorgos. Veel zal afhangen van de wind of we deze eilanden zullen bereiken.

De volgende routes zijn een voorbeeld van hoe een 8-daagse zeilreis vanuit Kos eruit kan zien. De afstanden tussen de eilanden variëren van 20 tot 40NM.
De dagen hebben een vast ritueel.
Na het ontbijt, eventueel nog een boodschap en een korte wandeling wordt koers gezet naar de geplande bestemming. Voor de lunch wordt onderweg in een baai geankerd met snorkel/zwem en strand mogelijkheden. De diners zijn of aan boord of aan de wal in een haven of ergens voor anker.

NOORDROUTE

Kos, Kalymnos, Leros, Lipsi, Arkoi, Patmos.

Zeilvakantie Griekenland Dag 1:
Aankomst op Kos. De tijd van aankomst en het transport van vliegveld naar de Marina zal bepalend zijn van mogelijke activiteiten. Er moeten boodschappen gedaan worden, dit kan gezamenlijk of door de crew. In een van de nabije beachbars kan worden bijgekomen van de reis of een verkenningsrondje gemaakt worden door Kos stad.
s'Avonds een diner in een van de vele restaurants.

Dag 2:
In de loop van de ochtend vertek naar het eiland Kalimnos met als bestemming het schilderachtige Vathy. Onderweg gaan we voor anker in een van de mooie baaien van Pserimos iets ten noorden van Kos. Zwemmen en lunchen. Daarna naar Vathy. Vathy ligt aan het eind van een smalle fjord, waar we met de kont tegen de kopse kant van een steiger afmeren. Naast deze steiger bevind zich het plaatselijke zoutwaterbad aan een strandje. Dineren bij Poppys op het plein.

Dag 3:
Een lange tocht voor de boeg. Dus niet te laat vertrekken. Langs de oostkust van Kalimnos en Leros naar een lunchstop in een van de baaien aan de noordkust van Leros. Daarna nog een korte trip naar of voor anker in de 'Blue Lagoon' op de zuidkust van Lipsi of afmeren in Lipsi stad. Diner aan boord of op de wal.In Lipsi stad kunnen er weer boodschappen gedaan worden en is er zelfs een soort van disco tot in de vroege uurtjes. Een gezellige boel daar.

Dag 4:
Van Lipsi gaat het verder noordwaarts naar Arkoi. Via talloze kleine eilandjes, baaien en stranden naar Arkoi stad voor een heerlijke lunch bij Taverna Nikolas op een mooi Grieks plein. Na de lunch op zoek naar een mooie ankerplek in een van de vele baaien aan de zuidkant van Arkoi. Diner is aan boord.

Dag 5:
Vandaag staat Patmos op het programma. Een relatief korte overtocht naar een baai op de zuidwest kust van Patmos aan de van de heuvel waarop oa het Monastery of Saint John the Theologian is gelegen. Lunchen, zwemmen, snorkelen of lekker niks en daarna naar de haven van Patmos stad. Hier kunnen weer boodschappen worden gedaan en kan het Monastery worden bezocht. Dineren in Patmos stad.

Dag 6:
Een heerlijke zeildag vandaag met ruime wind naar onze lunchstop in de baai van Xirokampos op de zuidkust van Leros. De avond en de nacht brengen we door aan een meerboei in de baai van Emporios, op de noordwest kust van Kalimnos. Sommige restaurants hebben een shuttle service voor een diner aan de wal.

Dag 7:
De laatste zeildag van deze Noordroute in de Dodekanesos. Met ruime wind langs de west- en zuidkust van Kalimnos met nog een lunchstop in zuidbaai van Pserimos terug naar Marina Kos. Nog een laatste diner samen in Kos en wie weet nog het nachtleven in van Kos.

Dag 8:
Dag van vertrek. Terug naar de lage landen.

ZUIDROUTE

Simi, Mimos, Chalki, Tilos, Nisiros, Gyali

zeilen Griekenland Dag 1:
Aankomst op Kos. De tijd van aankomst en het transport van vliegveld naar de Marina zal bepalend zijn van mogelijke activiteiten. Er moeten boodschappen gedaan worden, dit kan gezamenlijk of door de crew. In een van de nabije beachbars kan worden bijgekomen van de reis of een verkenningsrondje gemaakt worden door Kos stad.
s'Avonds een diner in een van de vele restaurants.

Dag 2:
Na trossen los op weg naar het zuidelijke gedeelte van de Dodekanesos met een dag Turkije in een van de vele baaien van het prachtige niet toeristische schiereiland Datca. Na het ronden van het lighthouse van Knidos voor anker in de gelijknamige baai aan de westkant van het schiereiland. Knidos is bekend uit de Griekse tijd van Aphrodite, Apollo en Dionysus. De ruines van een klein theatre is goed te zien vanaf de ankerplaats. Na de lunch verder oostwaarts voor een overnachting in een van de vele baaien, zoals de baai Ova Buku met Ogun's place, een werkelijk voortreffelijk Turks restauarant.

Dag 3:
Vanaf de Datca zuidkust naar het Griekse eiland Simi. Onderweg een lunchstop aan de westkust van Simi en vervolgens door een zeeengte tussen Nimos en Simi naar werelderfgoed stadje Symi. We liggen voor anker met de kont tegen de kant in de haven midden in het centrum van Symi. Dit geeft 's ochtends bij vertrek soms hilarische taferelen doordat sommige ankers met de kettingen over elkaar heen liggen. Het is een prachtig stadje met veel restaurants en zeer veel muziek en dans tentjes allemaal rondom de haven.

Dag 4:
Na een luidruchtige nacht onderweg naar Chalki tegenover de westkust van Rhodos. In een van de vele baaien op de zuidkust Simi een zwem- en lunchstop. Dit is de meest zuidelike bestemming op een 8-daagse zuidroute. Ankeren voor de nacht in de baai Chalki stad of in de baai ernaast bij Nick's taverna op Pondamos beach.

Dag 5:
Van Chalki linksom om rechtsom, afankelijk van de wind, noordwaarts naar het eiland Tilos. Livadia is het haventje van Tilos. Ook hier heeft de tijd stil gestaan. Dit is nog het oude Griekenland uit de jaren zeventig. Iets ten noorden van Livadia boven op een heuvel ligt de verlaten stad Mikro Chorio. Vooral 's avonds de moeite waard om naar toe gaan. Er is een bar en soms enig vertier.

Dag 6:
Vandaag verder noordwaarts via baai aan noordkant van Tilos naar het vulkaaneiland Nisiros. Aan de noordkant ligt de haven Limeniskos met een perfecte afmeerplek tegenover restaurant Aphrodite. Indien op tijd in de haven dezelfde dag een auto huren en de vulkaan verkennen gevolgd door een sunset bij Mandraki aan de westkust. De vulkaan kan ook de volgende dag vroeg voor vertrek bezocht worden. Diner bij Aphrodite.

Dag 7:
laatste zeildag van deze 8-daagse zuidroute. Via een korte stop aan ooskant van Gyali naar nog een stop bij de Kos Thermal Springs aan de oostelijke zuidkust. Aan het eind van de middag weer terug in Kos Marina. Nog een avond genieten van een Grieks diner en het nachtleven van Kos.

Dag 8:
Afscheid van Kos en de Dodekanesos. Terug naar de Lage Landen.

WESTROUTE

Pserimos, Vathy, Kalymnos, Nisida Levitha, Kinaros, Nisiros, Knidos, Kos.

zeilen Griekenland Dag 1:
Aankomst op Kos. De tijd van aankomst en het transport van vliegveld naar de Marina zal bepalend zijn van mogelijke activiteiten. Er moeten boodschappen gedaan worden, dit kan gezamenlijk of door de crew. In een van de nabije beachbars kan worden bijgekomen van de reis of een verkenningsrondje gemaakt worden door Kos stad.
s'Avonds een diner in een van de vele restaurants.

Dag 2:
Na een ontbijt aan boord of in de haven vertrek richting Pserimos voor een zwem en lunchstop in de "broken Finger" bay aan de noordkust. Vervolgens naar Vathy, een prachtige smalle inham/fjord aan de zuidoost kust van Kalimnos met een kleine haven waar voor anker met de kont tegen de kopse kant van de steiger wordt afgemeerd. Naast de steiger een strandje en het lokale buitenbad. ‘s Avonds dineren op het plein bij Poppys.

Dag 3:
Na anker op en trossen los via zuidkust van Kalimnos, met een korte lunchstop in baai aan zuidwest kust Kalimnos, een open zee tocht pal west naar Nisida Levitha. Nisida Levitha is praktisch onbewoond. Wel veel geiten. In fraaie baai aan de zuidkust zijn een aantal meerboeien in beheer van de enige uitbater van taverna Levitha op het eiland. Via een kleine steiger en een smal pad de heuvel op te bereiken. Een fantastische plek in deze geweldige Griekse zee.

Dag 4:
Na een lunchstop in een van de diepe baaitjes van Kinaros, west van Levitha, een zuidwaardse koers naar Astipalea. Een grillig gevormd eiland met aan de zuidkust een kleine haven en de bekende Griekse sfeer lokale. Een mooie avond aan de wal of relaxen aan boord.

Dag 5:
Deze dag weer oostwaarts voor de oversteek naar Nisiros, het vulkaaneiland. Onderweg liggen een paar onbewoonde eilandjes zoals Kandeliossa, Pergousa en Pacheia geschikt om te snorkelen, te zwemmen en te lunchen. Via de noordkust van Nisiros met Mandraki naar de gezellige haven van Limeniskos waar onze afmeerplek zich praktisch in het Aphrodite restaurant bevind. Vanuit hier nog dezelfde dag of de volgende ochtend vroeg met een huurauto naar de vulkaan. Diner bij Aphrodite.

Dag 6:
Na het ontbijt en eventueel de ochtend tocht naar de vulkaan wordt koers gezet naar Knidos, op de westpunt van het Turkse schiereiland Datca. Knidos was een oude Griekse stad en daarvan zijn nog vele overblijfselen in de vorm ruïnes en opgravingen. De baai is de oude haven van Knidos, waar nu vooral geankerd wordt. Voor de nacht voor anker in een van de vele verlaten baaien van de Datca zuidkust.

Dag 7:
Vandaag weer terug naar Kos. Nog ergens zwemmen en snorkelen en dan noordwaarts via de warm water bronnen aan het oostelijke gedeelte van de zuidkust aan de voet van bergketen die dit gedeelte van de zuidkust bepaald. Tegen de avond terug in Kos Marina. De dag afsluiten met een lokaal diner en voor de diehards het nachtleven van Kos.

Dag 8:
Afscheid van Kos en de Dodekanesos. Terug naar de Lage Landen.

Voor de vaarschema's worden bovenstaande routes als uitgangspunt genomen. De daadwerkelijk te varen route hangt af van omstandigheden zoals het weer en de wind, maar ook de wensen en verwachtingen van de passagiers. De uiteindelijk te varen route is altijd ter beoordeling van de schipper.

Klik hier voor meer informatie of om te boeken!

Nautisail

Simon Carmiggeltstraat 22
1321 GT Almere

Tel: +31 (0)36 7518696 /
+31 (0)651 054903

KvK: 32170520
BTW nr: NL 065222842B02

NautiSail is aangesloten bij het

Sitemap

Jachtverhuur

Nederland

Nederland

Spanje

Spanje-Mallorca

Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

Caribbean

Caribbean