2-weekse zeiltocht KOS — SANTORINI — KOS

Zeilvakantie Griekenland Een unieke avontuurlijke zeilzwerftocht langs de mooiste Griekse eilandjes waarvan Santorini het hoogtepunt is. Eerst varen we langs de eilanden van de Dodekanesos en dan dwars door de Cycladen naar Santorini. Er wordt veel gezeild, maar onderweg is er genoeg tijd om te relaxen, voet aan wal te zetten, de lokale taveernes aan de wal uit te proberen, heerlijk te zonnen en luieren aan dek en natuurlijk regelmatig een duik te nemen in het glasheldere water. Natuurlijk kun je zelf ook de koers uitzetten aan het roer staan of helpen met het hijsen van de zeilen. De Cycladen staan bekend om de stevige Noordwesten wind "De Meltemi", die naast perfect zeilen ook voor de nodige verkoeling zorgt.

Programma

Dag 1: Aankomst op Kos

Vanaf de luchthaven Kos pa je de bus of de taxi naar de boot (gegevens volgen bij boeking). Hier maak je kennis met je mede zeilgenoten en de bemanning. De kooien worden ingedeeld, proviand ingeslagen en de planning en wensen van de deelnemers besproken.

Dag 2: Kos - Kalimnos ,Vathi bay

Kalymnos is een klein eiland, dat voor het grootste deel uit een steile ruige rotskust bestaat. Het eiland heeft ook vele grotten en spelonken. Tussen de bergen zijn twee prachtige kleine groene valleien waar o.a. vele citrusbomen en olijfboomgaarden zijn. We leggen aan aan een klein steigertje in de mooie baai van Vathi. De baai lijkt op een Noors fjord aan beide zijden rijzen de rotswanden loodrecht omhoog. We zijn hier de avond te gast bij Poppies restaurant, waar Zavestie ( mamma ) de scepter zwaait en heerlijkste gerechten uit de keuken tovert haar salades zijn tot ver in de omtrek beroemd. Probeer eens de Octopus, in wijnsaus of de Tonijnsalades. Verder staan er natuurlijk diverse gebakken visjes op het menu, maar ben je niet zo´n liefhebber van vis, dan is hier een lamskotelet, zo groot dat ie aan beide zijde over je bordje hangt. Of probeer een de home made Stivado volgens Poppies recept.

Dag 3: Kalimnos - Leros

Naar Port Lakki of als de wind tegenzit gaan we voor anker in Xerocambos. Port Lakki is bekend van Italiaanse Art-Deco bouwkunst uit de vorige eeuw. Het heeft een mooie beschermde marina. Het stadje Xerocambos ligt aan een mooie beschutte baai waar we ook voor anker gaan. Het heeft een mooi zandstrandje en verscheidene restaurants.

Dag 4: Leros - Levitha

Levitha is vrijwel onbewoond. Het wordt in de zomer gebruikt als uitvalbasis voor kleinere vissersbootjes. Het eilandje lijkt vergeten te zijn en er zijn enkele maagdelijke strandjes te vinden. Er wonen 5 mensen op het eiland samen met ca. 800 geiten, 20 schapen, 3 ezels en 24 katten. De eigenaar van het restaurant is tevens vuurtorenwachter, schapen en geiten houder, maar ook onze gastheer vanavond. Hij draait hier in de zomer zijn restaurantje samen met zijn zonen en 2 dochters. Op het menu staat verse vis (die de vissers met hem ruilen), geit of lam. Gelukkig hebben ze ook genoeg Ouzo en witte wijn om het geheel te omlijsten.

Dag 5: Levitha - Amorgos

We zeilen eerst naar (Algialis). Een heel gezellig stadje waar we direct aan de drukke boulevard aanleggen. Het eiland wordt veel bezocht door backpakkers en eilandhoppers. Grote ferries met dure toeristen komen hier niet. Het is een zeer ruig eiland met ongerepte natuur, schitterende uitzichten vanaf de hoge steile kliffen, maar ook vind je op Amorgos eindeloze zandstranden.

Dag 6:

We blijven nog een dag op Amorgos en zeilen van Aegiali naar Katapola, een tocht van zo´n 26 mijl langs de steile en zeer indrukwekende noordkust. Onderweg maken we nog even een kleine lunch stop, waar Lieke weer een paar heerlijke hapjes uit de kombuis tovert. We meren af aan de kade van het hoofdstadje Karapola en maken van hieruit een uitstapje naar Chora, een dorpje hoog in de bergen. Als we tijd genoeg hebben maken we nog een excursie naar het beroemde Chozoviotissa klooster dat hoog tegen de rotsen geplakt lijkt te zijn. Wat moeten die monniken bezield hebben om juist daar een klooster neer te hangen. In elk geval is buiten het indrukwekende klooster het uitzicht hier fenomenaal. Misschien was het ze daar wel om te doen om dichter bij het hemelse te zijn. De hoofdstad van Amorgos heet Hora. De huisjes zijn hier allemaal wit en gebouwd rond een Venetiaans kasteel in het centrum Vlakbij vind je hier ook opgravingen van de oude stad Minoa.

Dag 7: Katapola - Ios haven

Ios wordt ook wel het Ibiza van Griekenland genoemd. ´s Nachts veranderd de "chora", de hoofdstraat met 3 pleintjes, tot een bruisende dansende massa van uitgelaten mensen. Naast elke deur vind je weer een nieuwe bar of nightclub met zijn eigen muziekstijl die tot in de kleine uurtjes gevuld zijn met de "happy few".

Dag8: Ios - Iraklia

Iraklia is het grootste eilandje van een groepje dat wel de kleine Cycladen wordt genoemd. Het is rijkelijk begroeid en heeft mooie strandjes. Het is een heel rustig eiland, veel bezocht door natuurliefhebbers en wandelaars. Het contrast met Ios kan bijna niet groter. Verlaten stranden, enkele kleine taverna´s, waar we ons tegoed kunnen doen aan lekkere lokale gerechten en drankjes. We meren af aan de steiger van de ferry in het enige stadje Agion Georgios. Direct om de hoek ligt een leuk strandje waar je onder de tamarindebomen nog wat kan bijkomen van de impact van het nachtleven van de vorige korte nacht.

Dag 9 & 10: Iraklia - Santorini

Santorini is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Santorini is bekend om de enorme, uit het water rijzende, steile klippen waarvan de toppen worden gesierd door helderwitte huisjes en kapelletjes met blauwe koepeldaken. In de verte liggen de prachtige kiezelstranden die overgaan in de azuurblauwe zee. Santorini is het beroemdste eiland van de Cycladen en verschilt van de rest van de archipel doordat het is ontstaan door de werking van een -tot vandaag de dag- rustende vulkaan. Door deze vulkanische oorsprong van dit eiland zijn de zandstranden meestal zwart. De hoofdstad Fira staat wat ons betreft op nummer 1. Het is zeer pittoresk, met allerlei smalle straatjes, grotwoningen, koepelkerken en een kleine haven die te bereiken is met de kabelbaan. Als je fit bent neem je de 566 treden op het ezelspad of laat je door een moulari (ezel) naar boven brengen.
Met een of meerdere huur auto´s maken we een mooie tocht en genieten we van een spectaculaire zonsondergang over het aangrenzende eilandje Kamenes. We zijn afgemeerd in de kleine marina - Vlikadha, waar direct ernaast een pikzwart strand ligt. Heel bizar maar ook heerlijk warm om hier neer te strijken.

Dag 11: Santorini - Anafi

Een zeer fotogeniek eilandje met een kleine aanlegsteiger in het stadje Agios Nikolaos. Boven ligt het stadje Hora, gebouwd als een amphitheater. Hier kun je ook de restanten bewonderen van een Venetiaans kasteel, omgeven door de traditionele Griekse windmolens.

Dag 12: Anafi - Astypalea

Een flinke zeiltocht over 42 nautische mijlen. Maar met een stevige bries in de rug hebben we dat zo geklaard. Astypalea wordt ook wel vlindereiland genoemd. Het lijkt ook zo als je het via Google earth bekijkt. Het eiland bestaat uit twee delen, slechts gescheiden door een smalle stip van slechts 10 meter breed genoemd de "steno" en scheidt Mesa nisa en Eso nisa. De oude Grieken noemde het eiland "Tafel van god", vanwege de overdaad aan bloemen en fruit. De hoofdstad van Astypalea wordt ook al weer Hora genoemd en is ook meteen de belangrijkste haven van het eiland. Boven op de berg is weer een oud Venetiaans ford gebouwd uit zwarte lavasteen en staat in schril contrast met de hagelwitte huisjes met de bekende blauwe deurtjes en kozijnen. Op de heuvelrug boven de stad staan 8 oude wind molentjes, zo weggelopen uit de posters en kalenders. Beneden rond de baai zijn weer talloze tavernas en ouzeries te vinden.

Dag 13: Astipalea - Kalimnos

Pothia is het hoofdstadje van Kalimnos en is gebouwd rondom de haven. Vroeger was dit de grootste en belangrijkste haven van de Dodecanesos, dat voortkomt uit de oude traditie van het sponsvissen. Het stadje is letterlijk rond de natuurlijke haven gebouwd en overal langs de boulevard zijn talloze bars, taveernes en grand cafés, waar het prima toeven is. Boven de stad staat een grote kerk van Jezus de redder, die het bezoeken waard is. Ook zijn er vele grotten op Kalimnos waar van er een "de grot van de 7 maagden" heet. Volgens mij wonen die er nog steeds en de vraag waarom zij nog maagd zijn is ook niet meer zo moeilijk meer te beantwoorden. Maar ook de grot van Kefalas waar zich nog archeologische vondsten te zien zijn, is de moeite waard voor een bezoek.

Dag 14: Kalimnos - Kos marina

Toch moeten we vroeg op. We hebben nog een lange zeildag voor de boeg terug naar Kos. En als we tijd hebben maken we nog een korte zwemstop op het eilandje Pserimos alvorens weer aan te leggen op onze vertrouwde ankerplek. We maken ons op voor een laatste avond en proberen het nachtleven van Kos eens uit. Tot in de kleine uurtjes kunnen we hier terecht in de vele bars en discos die allemaal rond de even beroemde als beruchte barstreet zijn gevestigd.

Dag 15:

Aan alles komt een eind en zo ook aan deze avontuurlijke zeilzwerftocht. Met de mooiste herinneringen en een face-book vol met nieuwe zeilvrienden vlieg je weer terug naar huis.

De routes bieden een grote verscheidenheid aan haventjes, baaitjes en prachtige uitzichten. De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper.

Klik hier voor meer informatie of om te boeken!

Zeiljacht ViaMaris

Nautisail

Simon Carmiggeltstraat 22
1321 GT Almere

Tel: +31 (0)36 7518696 /
+31 (0)651 054903

KvK: 32170520
BTW nr: NL 065222842B02

NautiSail is aangesloten bij het

Sitemap

Jachtverhuur

Nederland

Nederland

Spanje

Spanje-Mallorca

Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

Caribbean

SintMaarten-BVI